Partea cea mai importanta a pregatirii, in vederea sustinerii examenului auto, este pregatirea practica. Aceasta consta in efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.

Cursurile de pregatire practica (orele de condus) au o durata de 30 ore pentru categoriile B.

Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 sedinte) elevul trebuie sa invete functiile masinii, sa controleze masina, sa poata merge in conditii de siguranta, sa faca viraje, parcari, garari, intoarceri, precum si plecarea din rampa.

Conform noilor reglementari in vigoare, cursurile scolii de soferi vor dura minim 4 saptamani, dar nu mai mult de 6 luni. Daca se depaseste limita de 6 luni, cursurile se reiau de la capat.

Art. 29 (1)De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a fi inscris la o unitate autorizata in vederea pregatirii teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt din punct de vedere psihologic.

(2)Inainte de a urma cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie sa faca dovada pregatirii teoretice, prin sustinerea in cadrul scolii a unui test grila respectiv chestionar de 26 intrebari, la care se promoveaza cu minim 22 raspunsuri corecte.